Snabbare tågresor från Stockholm till Tyskland

SJ lovar att ändra på tidtabellen så att tågen från Stockholm mot Köpenhamn bättre stämmer överens med tågen vidare till Hamburg. Foto: Per J Andersson

SJ vill förenkla för sina resenärer att ta sig ut i Europa genom att köra tåg till Malmö och Köpenhamn som passar bättre med anslutningar vidare söderut på kontinenten.

Nattåget söderut från Stockholm ska från och med december få avgångs- och ankomsttider som passar bättre med förbindelser från till Tyskland, bland annat ska man kunna hinna med morgontåget Köpenhamn–Hamburg.

– Det innebär att du kan kliva på SJ:s nattåg i Stockholm vid 23-tiden och vara framme i Hamburg klockan 12 dagen efter, säger Petter Essén, ansvarig affärschef på SJ, enligt ett pressmeddelande.

Från Malmö avgår nattåget mot Stockholm kl. 22.38, från Helsingborg kl. 23.28 och framme i Stockholm kl 06.00. Detta tåg nås från Köpenhamn med hjälp av Öresundståg.

– Restiden Stockholm-Hamburg blir 10–12 timmar beroende på avgångar, men väljer man nattåget från Stockholm är många av restimmarna sovtid.I

Nyligen meddelade SJ att man redan i sommar sätter in direkttåg Göteborg–Köpenhamn som förenklar för Europaresenärer.

Den nya smidiga förbindelsen till kontinenten blir möjlig tack vare att man sätter in X2000 Göteborg-Köpenhamn. Därmed blir det möjligt att kliva på tåget i Göteborg vid lunchtid och vara framme i Hamburg redan klockan åtta på kvällen. Börjar resan i Karlstad får du ta tåget strax efter åtta på morgonen för att vara framme i Hamburg samma kväll.

Bättre bokning

I förra veckan släppte Crew Com och Silverrail nyheten att de den 12 augusti lanserar en ny bokningssajt som ska heta Trainplanet.com. Där ska det vara möjligt att boka tusentals tåg i alla de 31 länder som är med i Internationella järnvägsunionen UIC och omfattas av Interrailsamarbetet. Läs mer här.