Hon vill göra det enklare att boka europeiska tågresor

Framtida tågbokningshjälte? Nancy Adrenberg, som 1988 kom till Sverige som flykting från Rumänien, triggades av förra årets varma sommar och inspirerades av facebookgruppen Tågsemester. Foto: Venture Cup

Sedan SJ i augusti 2014 la ner sin utlandsbokning har vi ett problem. Hur i h-vete bokar man en tågbiljett till Paris? Det problemet och den frågan är en av orsakerna att Facebookgrupp Tågsemester började växa och nu har fler än 100.000 medlemmar. Hur man bokar färd- och platsbiljetter på alla de hundratals tågbolag som finns där ute i Europa är ett ständig diskussionsämne i gruppen.

Uppstår ett problem väcker det förhoppningar och kreativa idéer hos en del entreprenörer. Och krånglet med att boka utrikestågbiljetter var sannerligen ett sådant problem. Just nu pågår intensiv aktivitet i flera olika it-laboratorier runt om i Sverige med syfte att bli först och bäst med en bokningssajt där vi kan boka nästan alla tåg i de 31 länder som ingår i Internationella järnvägsunionen UIC.

Först reagerade ett företag med ekonomiska och tekniska muskler. Det var tågbokningsteknikföretaget Silverrail som började jobba med Trainplanet i samarbete med Östersundsföretaget Crew Com, ägare av resebyrån Tågbokningen. Deras bokningssajt ska enligt planen lanseras i början av hösten. Än så länge fungerar sajten som reseplanerare.

Men även flera yngre, mindre erfarna och inte lika ekonomiskt starka utvecklare antog utmaningen.

Nancy Adrenberg var en av dem. Hon hade pluggat ekonomi och marknadsföring och jobbat inom matindustrin med produktutveckling. Men förra året, då sommaren var så varm, var hon föräldraledig och började fundera lite mer på hur vi reser. Efter Gretas protester och FN:s klimatrapport tänkte hon att hon ville göra något som kunde göra skillnad.

Sedan i februari i år har Nancy Adrenberg jobbat med sitt startup-företag tillsammans med programmerare på inkubatorn Minc i Malmö.

Ungefär 30 tågbolag är kopplade till hennes bokningssajt Allihop, där det går att registrera sitt intresse i väntan på att tjänsten lanseras våren 2020.

Nancy Adrenberg säger att hon har lärt sig mycket av Facebookgruppen Tågsemester. De senaste åren har hon själv tågluffat, men den viktigaste tågresan – och hennes livs första långresa – den gjorde hon som barn då hon 1988 reste som flykting från Rumänien till Sverige med min mamma och lillasyster.

Två andra unga entreprenörer och it-tekniker som antog utmaningen att skapa en gemensam bokningssajt för alla europeiska tågbolag var Carl-Johan Alkstål och Anders Abel. Deras skapelse, som lanseras i december, heter Railtic.com och är utvecklat som ett innovationsprojekt på Stockholms universitet.

Det unga gänget som utvecklat All Aboard-appen är fr v Carl Törnqvist, Therese Albertsson, Anton Trollbäck, Hannah Boman och Karl Sandgren.

Ytterligare ett projekt är en bokningssajt som ska heta All Aboard och tas fram av Code and Conspire – en grupp designers, programmerare och tågentusiaster med erfarenhet av att skapa digitala produkter och tjänster. En del av utvecklingspengarna kommer från statliga innovationsrådet Vinnova.

Frågan är vem av alla dessa kreativa entreprenörer som blir först med en fungerande bokningssajt. Och vem som efter de inledande månaderna eller åren med barnsjukdomar står kvar som den ledande webbplatsen för förverkligande av våra europeiska tågdrömmar.