Ta tåget-turnén hösten 2019

Föredrag om tågresor med utgångspunkt i reportageboken ”Ta tåget” hösten 2019.

Som hängiven resenär sedan tidigt 1980-tal var jag tidig med att vurma för tågresandet, redan före debatten om utsläpp från flyget. När vi startade Vagabond 1987 var tåget det självklara sättet att ta sig ut i Europa.

Genom åren har det blivit många reportage om tågresor i Vagabond. Och så en ny bok som heter ”Ta tåget” (Ordfront förlag 2019). I den färdas vi från de tidiga järnvägarna till höghastighetstågens revolution. Följ med på Orientexpressen, Polarexpressen, Ökenexpressen och Alpexpressen, på långsamma indiska tåg med blommande sällskapsliv och på räls tvärsöver USA.

Det är en personlig bok som samtidigt närgånget granskar huvudproblemet: Varför har de statliga monopolen inte hängt med i utvecklingen, när spåren, tågen och framtiden redan är här? Och varför har det varit så krångligt att boka utlandsbiljetter?

Under hösten 2019 och våren 2020 är jag ute och pratar om boken och om tågresor världen runt samt tågens historia och framtid. Och försöka svara på frågan hur man enklast, bäst och billigast bokar och reser med tåg från Sverige till resten av Europa. Här är är hittills bokade föredrag.

Listan fylls successivt på – vill du boka ett föredrag med bildvisning om tågresande med mig, mejla per@vagabond.se.

Release, Stockholm. Torsdag 19 sept kl 19.00 (datumet passerat):

Järnvägsrestaurangen, Östra station, Stockholm.Releaseföredrag plus tågsånger av musikgruppen The Loulou Sisters. Se deras video med Drömmar på tåg. Obs! begränsat antal platser, anmäl intresse till per@vagabond.se.

Göteborg. Fredag 27 sept kl 11.00 (datumet passerat):

Bokmässan, Göteborg. Ordfronts monter B09:40. Paneldebatt med mig, Hanna Olvenmark, som skrivit boken ”Portionen under tian”, och meterologen och EU-parlamentarikern Pär Holmgren (MP), aktuell med boken ”Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt och lite till”.

Göteborg. Lördag 28 sept kl 15.00 (datumet passerat):

Bokmässan Göteborg. Prat om ”Ta tåget” i Ordfronts monter B09:40.

Göteborg. Söndag 29 sept kl 12.00 (datumet passerat):

Bokmässan, Göteborg. Prat om tågboken och tågresandet. Camino Magasin, Nätverkstan Kulturs monter B02:41.

Helsingborg. Torsdag 3 okt kl 13.30 (datumet passerat):

Senioruniversitet, Helsingborg.Stora salen, Pingstkyrkan, Gåsebäcksvägen 10. Obs! Anmäl dig i förväg till gunnar.bokedal@telia.com.

Landskrona. Fredag 11 oktober kl 19.00 (datumet passerat):

Landskrona bibliotek, Landskrona. En del av Kulturnatten. Boksignering på Akademibokhandeln i Landskrona dagen därpå, lördag 12 okt, kl 11.30–13.00.

Stockholm. Fredag 18 okt kl 08.30–15.00 (datumet passerat):

Inledningsprat på Tågkonferensdagen kl 09.10, Clarion Hotell Stockholm. Jag berättar utifrån sin bok ”Ta tåget” om tågets historia, via de tidiga järnvägarna, höghastighetstågens revolution och allt däremellan.

Över 100 000 svenskar har nu gått med i Tågsemestergruppen på Facebook för att få inspiration till fler tågresor på semestern och till Tågsemesterträffen i mars kom över 1 000 besökare. Nu vill även allt fler företag och organisationer ta tåget till sina möten. Målet med dagen är att ge all inspiration, underlag och kontakter som behövs för att ni ska kunna ta tåget till ert nästa resmål. Varmt välkommen önskar! Andreas Sidkvist och Susanna Elfors, Grundare Tågsemesterbyrån som driver Tågkonferens.nu och Tågsemester.nu.Anmäl dig här!

Stockholm. Söndag 20 okt kl 15.00 (datumet passerat):

Akademibokhandeln, Mäster Samuelsgatan, Stockholm. Med afternoon tea. Så här funkar det: Anmäl dig här! Då får du en bekräftelse via mejl att du är anmäld. Visa upp den bekräftelsen i kassan på Mäster Samuelsgatan i samband med Afternoon Tea. Där betalar du 150 kr, för vilket du får kaffe/te och tre sorters bakverk plus 50 kr rabatt på valfri bok vid detta tillfälle. (Var på plats i butiken kl 14.40 för att hinna betala och förse dig med fika innan evenemangets början) Författarsamtalet håller på kl 15.00-15.30.

Varberg. Tisdag 22 okt kl 19.00 (datumet passerat):

Varbergs föreläsningsförening. Varbergs Teater, Engelbrektsgatan 5, Varberg. Mer info på Varbergs föreläsningsförenings hemsida.

Stockholm, fredag 1 nov kl 10.00(datumet passerat):

Chimos vänkväll på biokafé Tellus, Vattenledningsvägen 46 i Midsommarkransen. Kulturkväll med tema tågresande på Tellus i Midsommarkransen nu på fredag 18-22. Musik, film, föredrag och bar. F d EU-parlamentarikern Jakop Dalunde pratar om snabbtåg och europeiska tågsatsningar. Henrik Östman och hans son Love berättar om sina tågluffningar. Andreas Sidkvist pratar om Tågsemester.nu. Två filmer visas kvällen till ära: Värsta bästa konduktörn och En konduktörs betraktelser. The Loulou Sisters spelar sin minimusikal Drömmar på tåg – och sen avslutar jag kvällen med att presenterar min bok Ta Tåget. Anmäl dig först som medlem här!

Motala. Söndag 3 nov kl 12.00 (datumet passerat):

Scandinavian Geographic Society, Motala. Obs! Endast för medlemmar i SGS.

Linköping. Måndag 4 nov kl 18 (datumet passerat):

Akademibokhandeln, Storgatan 32, Linköping.

Söderköping. Tisdag 5 nov kl 18.30 (datumet passerat):

Nyströmska skolans aula, Söderköping. Arr: Naturskyddsföreningen. Boka plats genom att ringa 070-373 00 97 eller mejla bjorn@esping.net.

Umeå. Torsdag 7 nov kl 18.00

Bokcafé Pilgatan, Umeå

Stockholm. Torsdag 14 nov kl 13.15:

Kungliga Musikaliska Akademien, Blasieholmstorg 8. Är med i panelen i seminariet ”Nattågets renässans – tillbaka till framtiden” på Hållbara transporter 2019 arrangerat av Svenska Miljöinstitutet. Anmäler sig till heldagen gör man här.

Stockholm 16 nov kl 15.00

Timmermansgården, Timmermansgatan 46, Södermalm. Hoppa på tåget och res med oss på räls ut i världen! En infotaintment-föreställning med mitt tågreseföredrag om rälsbundna resor i Europa, USA och Indien tillsammans med musikteatergruppen The Loulou Sisters och deras sånger om drömmar på tåg och tåg genom natten.

Stockholm. Måndag 18 nov kl 18.00:

Gamla stans bokhandel, Stora Nygatan 7, Stockholm. Mer info på Gamla stans bokhandels hemsida.

Finspång. Tisdag 19 nov kl 18.30:

Finnspångs bibliotek, Finspång.Arr: Naturskyddsföreningen.

Halmstad. Lördag 23 nov kl 12.00:

Halmstads stadsbibliotek. Ekodagen. Hela programmet för Ekodagen 23/11 hittar du här.

Solna. Onsdag 27 nov kl 17.30:

NJS – Forum för Nordiskt Järnvägssamarbete,Solna Strandväg 98, Solna. Slutet sällskap. Intresserad? Kontakta först föreningen.

Göteborg. Torsdag 28 nov kl 16.00:

Stadsbiblioteket (Tidskriftsdagen). Arr: Tidskriftsverkstan.

Bjärred. Lördag 30 nov kl 15.00:

Bjärreds bibliotek, Bjärred, Lomma kommun.

Örebro. Lördag 7 dec kl 11.00:

Akademibokhandeln Krämaren, Drottninggatan 29, Örebro.

Ta tåget våren 2020. Här hittar du vårens tågreseföredrag.

Släpps i samband med en liten releasefestlighet på Östra station i Stockholm 19 september. Läs mer om boken på Ordfront förlags hemsida. Här kan du skaffa boken på Adlibris.