Ta tåget-turnén våren 2020 – nu med coronauppdatering

Ta tåget tar tåget Sverige runt. När Varbergs föreläsningsförening var värdar under hösten 2019 på stadens anrika teater såg det ut som på bilden till vänster.

Föredrag om tågresor våren 2020 med utgångspunkt i reportageboken ”Ta tåget”.

Hösten 2019 blev det 24 föredrag om boken Ta tåget – på spåret genom historien, samtiden och framtiden (Ordfront förlag) och tågresandet i världen.

På grund av coronaepidemin är praktiskt taget allt inställt från och med tredje veckan i mars. Ännu oklart hur det blir med föredragen i maj. Men de som skulle ha hållits i slutet av mars och i april är i de flesta fall flyttade till september, oktober eller november. Ser fram emot en hektisk tåghöst.

Föredraget med bildvisning kan man bland annat beskriva så här: Ta tåget genom historien, samtiden och in i framtiden. Kom och lyssna på Per J Andersson, grundare av resetidningen Vagabond, författare och aktuell med ”Ta tåget”, en ny bok om tågresande runt om i världen. Han berättar om tågens förändrade image genom historien: från bullrande fridstörare till klimatsmart alternativ som ger hopp om framtiden. Han ger också konkreta tips på vackra tågresor såväl i Europa som i resten av världen och visar bilder från spektakulära resor på räls. Och så spår han hur vi åker på semester i framtiden.

Jobbar du på bibliotek, skola, företag eller är med i en förening och vill att jag ska komma också till er, hör av er till per@vagabond.se.

Vårens program ser i dagsläget ut så här (uppdaterad senast 21 mars pga coronaepidemin):

Bräcke X 2. Onsdag 29 jan:

Bräcke bibliotek kl 14.00 och Mid Sweden 365 kl 19.00.

Ånge. Torsdag 30 januari kl 11.00:

Ånge bibliotek.

Vadstena. Tisdag 4 feb kl 19.00:

Folkhögskolans stora lokal. Ta tåget ut i Europa. Arrangör: Vadstena föreläsningsförening i samarbete med Naturskyddsföreningen i Vadstena.

Tyresö. Onsdag 12 feb kl 18.30:

Biblioteket i Tyresö centrum, programrummet. Arr: ABF.

Vänersborg. Söndag 8 mars kl 15:

Vänersborgs museum. Med fokus på resandets och resenärernas historia.

Jönköping. Tisdag 10 mars kl 18.00:

Jönköpings stadsbibliotek.

Hässleholm. Onsdag 18 mars kl 18.30:

Hässleholms stadsbibliotek.INSTÄLLT! Nytt datum: 16 april.

Lund. Torsdag 19 mars klockan 19.00:

Akademibokhandeln Gleerups. Lansering av Tågsemester Norden – extra allt. INSTÄLLT! Blir eventuellt av i maj eller i juni. Återkommer med datum.

Karlskrona. Måndag 23 mars klockan 18.30:

Stadsbiblioteket. Som en del av kommunens uppmärksammande av Earth Hour följande lördag. INSTÄLLT! Nytt datum kommer snart!

Nässjö. Tisdag 24 mars klockan 18.30:

Vetgirig Tisdag på Kulturhuset Pigalle. INSTÄLLT! Men blir av tisdag 22 september.

Stockholm. Torsdag 2 april klockan 11.45:

Akademibokhandeln, Mäster Samuelsgatan. Inspirationslunch med prat om både nyutgivna boken Tåg i Norden och också väldigt aktuella Ta tåget. Anmäl dig här! INSTÄLLT! Nytt datum: 14 maj.

Uppsala. Torsdag 2 april klockan 19.00:

Akademibokhandeln, Stortorget. INSTÄLLT! Nytt datum kommer snart.

Malmö. Onsdag 15 april klockan 18.00:

Malmö stadsbibliotek.

Borås. Tisdag 21 april kl 18.00:

Kulturhuset. Tillsammans med musikgruppen The Loulou Sisters. Skåda ljuset i slutet av tunneln och följ med på en tågresa ut i världen i form av såväl ett inspirerande reseföredrag som musikunderhållning.
• Jag tipsar om vackra tågresor i Europa, USA och Indien på ett tåg som går bakåt i historien och mot framtiden.
• The Loulou Sisters tar samtidigt med musikens hjälp med er längs nedlagda järnvägsspår genom garageswing, italiensk schlager, Hollywood-glamour, parisisk romantik och ryskt vemod. Arr: Borås kommun.

Mölndal. Onsdag 22 april kl 18.00

Mölndals Stads Hållbarhetsvecka. Arr: Mölndals Naturskyddsförening och Mölndal stad. INSTÄLLT! Flyttat till 22 oktober.

Tomelilla. Onsdag 6 maj kl 18.30:

Tomelilla stadsbibliotek. Ett samarbete mellan LEADER Sydöstra Skåne, ungdomsprojektet La Source och Europa Direkt Sydskåne som under våren 2020 gör en biblioteksturné i sydöstra Skåne (Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystad). De har med sig en utställning om EU, Leader och våra leaderprojekt (utvecklingsprojekt på landsbygden) och finns på plats i samband med föredraget för att prata med besökarna och informera om sina verksamheter och EU.

Stockholm. Lördag 13 juni kl 11.00.

Kungliga väntsalen på Stockholms Central. Arr: Hallwylska museet. Köp biljetter till föredraget här. Efter föredraget kan man följa med på en tågresa Mälaren runt i förstaklassvagnar från trettio- och femtiotalen. Köp tågbiljetterna här.

Dessutom kommer jag att hålla flera föredrag om tågresandet för slutna sällskap, men de tar jag inte upp här. Men under våren tillkommer flera platser för offentliga föredrag. Datum och detaljer kommer inom kort. Kalendariet uppdateras kontinuerligt.