
Att starta en ny flyglinje verkar vara hur enkelt som helst. Inom flyget är det en procedur som är förvånansvärt fri från byråkrati.
Sedan avregleringen av flyget EU för snart 30 år sedan krävs inga årslånga statliga utredningar och förhandlingsrundor innan det kan bli verklighet.
När regeringen förra vintern meddelade att man vill upphandla och ge statliga stödpengar till ett nattåg från Sverige till kontinenten började byråkratins kvarnar mala.
Trafikverket började utreda förra sommaren. Kom med ett delbetänkande i januari och ett slutbetänkande häromdagen (27 april).
Huvudförslaget som framkom redan i januari är att svenska staten ska ekonomiskt stötta ett nattåg Malmö–Köln. Nu med tillägget att tåget kan köra vidare ändå till Bryssel.
”I takt med att vi har fördjupat utredningen har vi sett att det finns möjlighet att förlänga sträckan till Bryssel. Trafik till Bryssel bedöms vara mer komplex, utifrån kapacitetsmässiga och tekniska aspekter, än att bara nå Tyskland, men ändå möjlig att genomföra”, tycker Trafikverket.
Ja, men då är det väl bara att hitta ett tågbolag och köra igång. SJ har inte signalerat att man är så sugen, utan har mest pratat om de tekniska problemen, medan österrikiska ÖBB, som redan idag är kungen av Europas nattåg, har signalerat att man är beredda.
Bara att köra igång då! Som i flygets värld. Nej, nej, tro inte att det är så lätt.
Nu tar det ytterligare två år, kanske tre, säger Trafikverket. Det är mer som ska utredas och förhandlas.
Svenska myndigheter måste snacka med danska och tyska myndigheter och komma överens.

Och tyskarna vill inte vara med. ”Framför allt är det Tyskland som har signalerat att de i dagsläget inte är beredda att ingå en överenskommelse som innebär att allmän trafikplikt ska omfatta nattågstrafik i Tyskland”, skriver Trafikverket i slutbetänkandet.
Utifrån betänkandet är det svårt att förstå bevekeslegrunderna för tyskarnas besked. Det är till och med svårt att förstå att de ens kan stoppa planerna. Det krävs nog att man jobbar med tågbyråkrati för att fullt ut förstå var skon klämmer.
En gång i tiden var även flyget hårt statligt reglerat. Det krävdes förhandlingar på myndighetsnivå för att starta en ny flyglinje mellan två länder. Idag är det avreglerat och allt går lätt som en plätt. Vill SAS starta en ny flyglinje till Cypern eller Sicilien behöver man inte invänta en statlig utredning och sedan vänta ytterligare två–tre år på ännu mer myndighetsutredande.
Förvisso är statliga stödpengar inblandade i det föreslagna nattåget till Köln. Jag gissar att det är där skon klämmer. Men att det totalt sett ska ta upp till fyra år från idé till realitet känns inte klokt.
Kanske kan erfarenheterna från coronoakrisen hjälpa till? Den har jag visat att regeringsförslag som det tidigare tog myndigheter åratal att utreda nu kan genomföras på ett kick.
Nöden har (nästan) ingen lag. Tänk om alla inblandade tågmyndigheter i de tre berörda länderna kunde tänka likadant.
Lyssna på Vagabonds podd!
Podden Resor med Vagabond finns överallt där poddar finns, inklusive på Spotify och på A-cast.
