Nattåget från Sverige till kontinenten rycker närmare

Sova sig ner till kontinenten. Snart blir det möjligt. Foto: Getty Images

Somna på Stockholms eller Malmö Central och vakna i Tyskland eller Belgien.

Förhoppningen är att de första nattågen ska kunna börja rulla påsken 2022 mellan Malmö och Köln och kanske också Stockholm och Hamburg. För regeringen och samarbetspartierna lägger 300 miljoner kronor i höstens budget på nattåg till kontinenten.

Samtidigt satsar man 200 miljoner kronor i en ändringsbudget för att stärka järnvägens konkurrenskraft och för överflyttning av godstransporter från väg till järnväg. Målet: att rensa E4:an andra stora vägar från karavanerna av långtradare, som ökat i antal i och med att näthandeln boomat.

Redan för ett år sedan fick Trafikverket i uppdrag att se över möjligheterna att handla upp nattåg till flera europeiska städer. Förutom till Hamburg och Köln har man tittat på möjligheten av ett nattåg från Sverige ända till Bryssel.

Men det är lite tidigt att korka upp champagnen. Först ska några demokratiska mellanstationer passeras. Förslaget i ändringsbudgeten ska först behandlas i riksdagen och sedan godkännas av EU-kommissionen.

Det sista internationella nattåget från Sverige till Tyskland var Alfred Nobel som gick från Stockholm, Oslo och Göteborg till Hamburg fram till mitten av 1990-talet.

Om det går vägen kan vi alltså inom en snar framtid, förhoppningsvis kanske lagom till påsklovet 2022, boka en sovkupé hela vägen ner till Tyskland utan krångliga byten och risk för missade förbindelser. Somna på Stockholms eller Malmö Central och vakna i Tyskland eller Belgien.

Det inte kommer att ske i en handvändning, men om alla flygresor som görs till Europa ersattes med tågresor till samma destination skulle man kunna minska de totala flygutsläppen med minst en fjärdedel.

Sommarläsning!

Jag har skrivit reportage- och essäboken, inspirations- och guideboken Ta tåget – som du kan köpa på Bokus eller Adlibris och få hemskickad.

Vagabonds podcast hittar du bl a på https://play.acast.com/s/vagabond/