Direkt från Stockholm till Berlin redan till våren

Gå ombord i Stockholm på eftermiddagen och kliv av i Berlin halv nio nästa morgon. Foto: Getty Images

Först den dåliga nyheten: det blir inga nattåg från Sverige till Berlin i sommar. Sedan glada: nästa år utökas trafiken under sommaren med dagliga sovtåg Stockholm–Berlin.

Medan SJ fortfarande inte kör tåg längre söderut än till Köpenhamn satsar Snälltåget extra på sina direkttåg till Tyskland.

Sedan flera år har Snälltåget haft nattågstrafik Malmö–Berlin via Stena Line-färjan Trelleborg–Sassnitz.

Men mitt under coronaepidemin bestämde sig rederiet för att lägga ner färjan som gått regelbundet sedan 1909.

Färjeleden till Sassnitz har kallats Kungsleden eftersom den invigdes av den svenske kungen Gustaf V och den tyske kejsaren Wilhelm II (tillika kung av Preussen) och var fram till andra världskriget Sveriges huvudsakliga järnvägsförbindelse ut i Europa, med direktvagnar mellan Stockholm och Berlin. Men nu alltså dess saga all.

Nu satsar Snälltåget lite mer på direktvagnar Stockholm–Berlin. I och med den nedlagda färjan till Sassnitz kommer tågen att gå via Danmark och Hamburg. 2021 utökas trafiken med direkttågen hela vägen från Stockholm till Berlin.

Men räkna med att årets tågresesäsong havererar totalt. För sommaren 2020 ställs trafiken in helt med anledning av de oklara resebeskeden till följd av pandemin.

– Framflyttade besked, osäkerhet om framtiden för tågfärjeleden Trelleborg–Sassnitz, karantänregler i Tyskland och i och med det många avbokningar gör att vi tvingas ställa in Berlintåget under resten av sommaren. Istället väljer vi att se framåt och planerar för fler avgångar när pandemin är över, säger Marco Andersson som är marknadschef för Snälltåget, enligt ett pressmeddelande idag.

Snälltågets nya linje med start i vår, med fler avgångar än hittills, utgår från Stockholm 16.20 och stannar därefter i Södertälje, Norrköping, Linköping, Nässjö, Alvesta, Hässleholm, Eslöv och Lund för att komma till Malmö 21.55 för att köra vidare via Höje Taastrup (i Köpenhamnsområdet) och på morgonen 5.50 ankomma Hamburg innan resan tåget fortsätter till Berlin där det är framme 8.25. En väldigt användbar rutt för nästa sommars tågluffare.

Snälltågets liggvagnar. Foto: Snälltåget

Hemresan från Berlin kommer att avgå 21.00, Hamburg 23.30 och ankommer Malmö 7.40 och Stockholm 14.25.

Varje dag under hela juni, juli och augusti ska tåget gå, liksom under veckosluten i april, maj och september. Totalt innebär trafiken närmast en fyrdubbling av antalet avgångar jämfört med trafiken 2019. Förutom att Stockholm får direkttåg till Berlin och Hamburg, kommer även Köpenhamn att få direkt nattåg till Hamburg och Berlin för första gången sedan Deutsche Bahn la ner Alfred Nobeltåget i mitten av 1990-talet.

Trafiken Stockholm–Malmö–Berlin kommer att bedrivas med internationella liggvagnar som Snälltåget köpte förra hösten, men det planeras även för sittvagnar i nattåget. I alla tre länderna – Sverige, Danmark och Tyskland – kommer tåget att köras på förnyelsebar el, så kallad grön el, lovar Snälltåget.

Vagabonds podcast Resor med Vagabond finns överallt där poddar finns och på https://play.acast.com/s/vagabond/

Sommarläsning!

Inspireras till häftiga tågresor i hela världen med min bok Ta tåget. Köp den på Bokus eller Adlibris och få boken hemskickad.