Fler direkttåg från Sverige till Alperna i vinter

Snälltåget har länge kört tåg till Åre. Från och med i vinter blir det även direkttåg till österrikiska Alperna. Foto: Snälltåget

Nu kommer en till kul tågresenyhet: det blir också direkta nattåg till Alperna under vintersäsongen 2021.

Häromveckan skrev jag om Snälltågets plan på att från och med våren 2021 börja köra direkttåg Stockholm–Berlin via Danmark (eftersom färjan Trelleborg–Sassnitz, den väg som Berlintåget tidigare tagit, lagts ner). Nu kommer en till kul tågresenyhet: det blir också direkta nattåg till Alperna under vintersäsongen 2021.

Nattåget avgår på fredagar under sex veckor från Malmö och kör via Høje Taastrup utanför Köpenhamn, Odense och Kolding och ankommer de österrikiska skidorterna på lördagsmorgonen. Tåget kör till Zell am See, men det finns möjlighet att byta och ta sig med tåg hela vägen till ytterligare åtta skidorter i Österrike.

Förutom i Zell am See kommer tåget att stanna i Wörgl, St Johann in Tirol, St Velt, Lend och Bischofshofen. Med tågbyte eller transfer går det att ta sig vidare till bland annat St Anton, Saalbach-Hinterglemm, Bad Gadstein och Wagrain. Snälltåget säljer även resor med anslutande tåg från och till Stockholm, Södertälje, Norrköping, Linköping, Nässjö och Alvesta. Under Stockholms sportlov vecka 9 körs ett direkttåg hela vägen Stockholm – Österrike.

Hemresan sker en vecka senare på lördagskvällen och ankomsten till Danmark och Sverige blir under söndagen.

Alptågen kommer rulla från vecka sex till vecka tio, vilket omfattar sportloven i både Sverige och Danmark. De kommer att köras på grön el, från vatten, vind eller sol, lovar Snälltåget.

Ombord finns sexbäddskupéer där man umgås på kvällen och sedan görs om till bäddar under natten. Med på resan finns även Snälltågets restaurangvagn Krogen.

Dessutom samarbetar Snälltåget numera med Skinetworks som äger skidresebyråerna Nortlander och Slopetrotter. Det gör att man ska kunna boka boende och köpa liftkort med mera i samband med tågbokningen.

I vintras körde Dagens Nyheter ett chartrat tåg från Stockholm till Österrike och Venedig under sportlovet. En tur och returbiljett till Alperna med DN:s sportlovståg kostade 7 495 kr per person – eller så kunde man boka en hel kupé (5 personer) för 29 995 kr.

Snälltåget lovar humanare priser. När bokningen öppnar nu i juli kommer det att gå att boka endast tågresan Malmö–Zell am See tur och retur för från ca 2 500 kr (när sex personer delar kupé).

För paketskidresa med tåg, boende mm så är bokningen redan öppen på Nortlander.se och Slopetrotter.se.

Vagabonds podcast Resor med Vagabond finns överallt där poddar finns och på https://play.acast.com/s/vagabond/

Sommarläsning!

Inspireras till häftiga tågresor i hela världen med min bok Ta tåget. Köp den på Bokus eller Adlibris och få boken hemskickad.