Filmer att se före tågluffen, böcker att läsa under tågluffen

Två böcker att packa med på tågresan: Agatha Christies klassiker och Paul Theroux resereportage om en tågresa Asien runt.

Här är filmerna du ska kolla före tågluffen för att komma i stämning och efter tågluffen för att bibehålla stämningen. Och de kongeniala böckerna att läsa ombord på tåget. Varsågod!

Filmer

Tåget ankommer till La Ciotats station, 1895. Filmhistorien börjar med ett tåg, närmare bestämt en 49 sekunder lång film av Auguste och Louis Lumière som visades på Grand Café i Paris 1895. Biopubliken sägs ha rest sig i panik när loket på filmduken rusade emot dem. Året därpå gjorde för övrigt den tyske filmpionjären Max Skladanowsky den 30 sekunder långa filmen Ankunft eines Eisenbahnzuges om ett tåg som ankommer Bahnhof Berlin-Schönholz.

Världens första film handlade om tåg.

Så går det till i krig,1926. Stumfilm av och med komikergeniet Buster Keaton. Amerikanska inbördeskriget pågår för fullt och Buster Keatons karaktär jagar ett tåg som stulits av nordstatsspioner. Tåget dras av ångloket han är kär i och ombord finns flickan som han också är kär i.

En dam försvinner, 1938.Brittiskt spiondrama i regi av Alfred Hitchcock. Utspelas på ett tåg mellan Tyskland och Schweiz. Plötsligt är en kvinnlig passagerare spårlöst försvunnen och ingen vill någonsin erkänna att hon ens varit med på tåget. 1979 gjordes en nyinspelning, nu i regi av Anthony Page.

Tåg 56, 1943. Svensk film av Anders Henrikson som handlar om en lokförare som känner sig försmådd i kärlek och tar tåget och kör det mot en bergvägg och därmed sin egen död. Rälsen och kärleken, förstår man, är förutbestämda krafter och öden som man inte kan göra så mycket åt. (Min morfar som jobbade på bangården i Krylbo berättade ofta om sina minnen från inspelningen.)

Kort möte (Brief Encounter), 1945. David Leans film om hemmafrun Laura som blir kär i läkaren Alec på en järnvägsstation. Praktiskt taget hela filmen utspelas på stationen, på perrongen och i tågkupéer. Sensmoral: på stationen utmanas det förutbestämda småborgerliga livet av det oförutsägbara mötet.

Brief Encounter från 1945 hette Kort möte när den gick upp på svenska biografer. Alec och laura är gifta på varsitt håll. Men på en järnvägsstationen och ombord på ett tåg kan vad som helst hända.

Främlingar på tåg, 1951. Alfred Hitchcocks filmatisering av Patricia Highsmiths debutroman om två främlingar som möts på ett tåg och snart är djupt insnärjda i ett mordiskt drama fyllt av mörk energi.

Patricia Highsmiths roman filmatiserades av Alfred Hitchcock.

I sista minuten, 1959. Reklammannen Roger Thornhill, spelad av Cary Grant, råkar ut för ett minst sagt olyckligt missförstånd och jagas över stora delar av USA av såväl poliser som mördare. Flera scener utspelas på det klassiska 20th Century Limited-tåget mellan New York och Chicago.

Agent 007 ser rött, 1963. James Bond gör upp med den ondskefulla organisationen Spectre i en kapplöpning för att få tag i ryssarnas chiffermaskin. Många Bond-filmer har haft tågscener, men denna har nog de bästa.

The Train, 1964. John Frankenheimers film med Burt Lancaster i huvudrollen om nazister som försöker frakta franska konstskatter på ett tåg från Paris till Tyskland. Men motståndsrörelsen gör allt för att stoppa tjuveriet.

Låt tågen gå, 1966. Oscarsbelönad tjeckoslovakisk film om en liten järnvägsstation i det nazistockuperade Tjeckoslovakien där unge Miloš Hrma blir förälskad i den vackra konduktörskan Máša och involverad i partisanernas planer på att spränga ett tyskt ammunitionståg på väg till fronten.

The Taking of Pelham 1 2 3, 1974. Thriller om några hatt- och trenchcoatklädda män som kapar ett tunnelbanetåg i New York. Men de tappar kontrollen över tåget och katastrofen verkar vara nära. Platsar in i genren skenande tåg på film som ytterst gestaltar människans förhållande till det förutbestämda ödet.

Runaway Train, 1985. Två fångar rymmer från ett högsäkerhetsfängelse i Alaska. De jagas av den sadistiske vaktchefen som snart är dem på spåren. Rymlingarna tar sig ombord på ett tåg, men när bromsarna förstörs dånar tåget fram genom det iskalla landskapet och mot sin egen utplåning.

Darjeeling Limited, 2007. Regissören Wes Andersons skruvade, lätt absurda komedi om tre amerikanska bröder som efter pappans död söker efter sin försvunna hippiemamma i Indien. Väl där tar de sig praktiskt taget hela tiden fram med tåg.

Böcker

Orientexpressen, 1932. Graham Greenes thriller om en resa med det mytomspunna tåget. Romanens huvudperson, en stilfullt klädd judisk affärsman, åker första klass och har packat ned sin sidenpyjamas för de tre nätterna ombord.

Mordet på Orientexpressen, 1934. Agatha Christies klassiska deckare har filmatiserats flera gånger, bland annat 1974 med Ingrid Bergman, Lauren Bacall och Sean Connery, 2010 med David Suchet och 2017 med Kenneth Branagh i rollen som Poirot.

Hela härligheten, 1943. Folksångaren Woody Guthries memoarer om trettiotalets tjuvåkande i godsvagnar på de amerikanska tågen. Vagabonder drar runt över den nordamerikanska kontinenten i jakt på jobb och lycka.

Den stora järnvägsbasaren, 1975. Klassiskt litterärt resereportage av amerikanen Paul Theroux, som tar tåget från London österut mot Indien, därefter genom Sydostasien, Japan och Kina och till slut med Transsibiriska tillbaka till Europa.

Tåg-poesi – ett lyrikspår genom 125 år,1981. Fint urval av svensk tågpoesi i urval av Roland Andersson med järnvägen, tåget och stationen som inspiratörer. August Strindberg, Gustaf Fröding, Gunnar Ekelöf, Hjalmar Gullberg, Tomas Tranströmer, Heidi von Born m. fl.

Alistair MacLeans Dödens tåg, 1989. Thriller av Alastair MacNeill efter en förlaga av Alistair MacLean. Ett tåg med kärnvapen kapas i Tyskland. Uppgiften blir att stoppa dess framfart (samma grundstory som i Bondrullen Octopussy). Har filmatiserats med Pierce Brosnan och Alexandra Paul i huvudrollerna.

Främling på ett tåg – Hur jag, med vissa avbrott, dagdrömde och rökte mig runt Amerika, 2002. Jenny Diskis bästa reseskildring om hur hon röker, pratar och minns sig runt Nordamerika ombord på Amtraks tåg, som alltid är försenade och alla har sinnesvidgande och fantasieggande namn.

Anita Nairs skildring av en resa med ett indiskt tåg och Rosa Liksoms berättelse om en resa med ett ryskt tåg.

Kvinnor på ett tåg, 2001. Indiska Anita Nairs egen Canterburysägner-berättelse om resenärerna i kvinnokupén ombord på Kanyakumari Express som alla är borgerliga medelklasskvinnor med behov att göra sig fria. Här får de i tur och ordning berätta sina livshistorier.

Kupé nr. 6, 2012. Finländska författaren och konstnären Rosa Liksoms poetiska skildring av en resa med Transsibiriska järnvägen mot Ulan Bator. En kvinnlig finsk arkitektstudent reser österut för att studera grottmålningar och delar kupé med en vodkapimplande rysk buse på väg till ett bygge.

En bok på tre språk

Det här är ett utdrag ur min senaste reportagebok, Ta tåget, som finns på svenska (originalspråket) – skaffa den här, men också på tyska och italienska.