Snart kan du boka direkttåget till Berlin

Direkttåg till Berlin från Stockholm Central blir det från och med våren 2021. Foto: Snälltåget

Att tåget startar i Stockholm är glada nyheter för många fler än huvudstadsborna.

Du har väl inte missat att Snälltåget kör igång nattågen till Berlin igen från och med slutet av mars 2021. Det gör man efter ett års uppehåll. Pandemiåret 2020 blev det inte en enda Berlintågresa.

Men när man nystartar gör man det med moderniserade vagnar (med luftkonditionering), ny resväg och dessutom med en förlängning. Tidigare gick tågen Malmö–Berlin via färjan Trelleborg–Sassnitz.

När man nystartar i vår kommer tågen att starta i Stockholm. Och eftersom Stena Line som körde färjan bestämde sig för att lägga ner linjen som funnits i 111 år, tvingades tågbolaget att välja annan väg. Det blev via Danmark.

Eftersom även färjan Rödby–Puttgarden är inställd för byggandet av fler spår och projektering av den nya Fehmarn Bält-tunneln som blir klar typ 2030 får tåget åka på broarna över till Jylland och köra via Fredericia och Hamburg.

En natts tågresa bort. En weissbier i solen på kajen till floden Spree med utsikt mot Berliner Dom. Foto. Getty Images

Att tåget startar i Stockholm är glada nyheter för många fler än huvudstadsborna, eftersom det betyder att Berlintåget stannar också i Södertälje, Norrköping, Linköping, Nässjö och Alvesta. Efter Malmö stannar tåget bara i Höje Taastrup utanför Köpenhamn samt i Hamburg innan det anländer till Berlin.

Antalet avgångar blir fler än tidigare. Fyra gånger fler närmare bestämt. Tågen kommer att rulla två gånger i veckan från slutet av mars till början av oktober. Och i juni, juli och augusti skruvar man upp tempot och kör dagligen.

Redan i februari startar Snälltåget direkttåg söderut. Då från Stockholm–Malmö till österrikiska Alperna. Det har jag bokat och om inte pandemin sätter käppar i hjulet tar jag sista veckan i februari tåget från Stockholm Central ända fram till skidliften i Zell am See. De resorna börjar bli fullbokade, men kolla här om det finns något kvar. I skrivande stund finns biljetter kvar för vecka 6 och vecka 10.

Nattåget från Stockholm och Malmö till Alperna anländer dag två till Wörgl Hbf kl 07.40, St Johann in Tirol 08.45, Saalfelden 09.15, Zell am See 09.35 Schwarzach-St Veit 10.15 samt slutstationen Bishofshofen Hbf kl 10.30. Foto: Snälltåget

När det gäller såväl Österrike- som Berlintåget gäller ett förbehåll så länge pandemin härjar. Du kan bara boka en hel kupé med sex bäddar. Alltså man får bara resa tätt intill folk i ens egen ”coronabubbla”. Hur många ni ska vara där inne bestämmer ni själva. Desto större anledning att resa tillsammans med flera nära och kära. Bokningen av Berlintåget öppnar i början av november. Håll koll här!

Berlintåget – tidtabellen

Nattåget avgår från Stockholm C 16.20, Södertälje Syd 16.39, Norrköping C17.45, Linköping C 18.11, Nässjö C 19.10, Alvesta 19.51, Hässleholm C 20.31, Eslöv 20.55, Lund C 21.05, Malmö C 21.55, Höje Taastrup (Köpenhamnsområdet) 22.45 och ankommer Berlin Hauptbahnhof morgonen därpå 08.52. På söndagsmorgonen kommer ankomsten att bli ca 2–3 timmar senare på grund av underhållsarbeten på bron över Kielkanalen.

Från Berlin Hauptbahnhof avgår tåget 19.02 och ankommer Höje Taastrup (köpenhamnsområdet) 06.40, Malmö C 07.30, Lund C 09.32, Eslöv 09.44, Hässleholm C 10.07, Alvesta 10.50, Nässjö C 11.30, Linköping C 12.26, Norrköping C 12.52, Södertälje Syd 14.01 och Stockholm C 14.25.

Tågresedagen på Stockholms C

…återkommer i år för tredje året i rad i Vagabonds regi. Fredag 20 november blir det en hel dag med inspiration och information om tågsemester i Europa. Håll utkik på Vagabonds sajt för mer info.

Tågresor i pandemitider

  • Ha gärna med och använd munskydd på tåg och offentliga platser. 
  • Håll distans och använd handsprit. 
  • Ha en bra försäkring som täcker kostnader vid eventuell sjukdom och hemresa till Sverige.
  • Ta del av information från Folkhälsomyndigheten och UD.
  • Ladda ner appen UD Resklar och följ ambassadens reseinformation

En bok på tre språk

Min senaste reportagebok, Ta tåget, finns på svenska (originalspråket) – skaffa den här, men också på tyska och italienska. Beställ ett ex idag. Orkar du inte vänta, finns den svenska upplagan som e-bok att ladda ner till mobilen, paddan eller datorn för bara 89 spänn.