Once upon a time on a train in America

Åkte tåg New York–Chicago–Grand Canyon–Los Angeles våren 2019. En resa jag skildrat både i Vagabond och i reportageboken Ta tåget – på spåret genom historien, samtiden och framtiden (Ordfront förlag 2019).

Dessutom kommer ytterligare ett reportage (om Lake Shore Limited-tåget Manhattan–Chicago) från tågresorna i Amerika i Vagabonds tågspecialtidningen som kommer ut nu i dagarna (mitten/slutet av av november 2020) – håll utkik i tidningskiosken.

Under tiden bjuder jag på några reklamaffischer för olika amerikanska tågbolag från svunna tider, innan allt förstatligades och blev Amtrak. Tågbolaget Santa Fe som är avsändaren här hette egentligen Atchison, Topeka and Santa Fe Railway. Affischerna satt på väggarna på järnvägsstationen i Albuquerque i New Mexico, där South West Chief gjorde ett av många stopp på sin långa väg från Chicago Union station till Los Angeles Union station.

Namnen på tågen finns dock kvar. Att använda sig av klichébilder av ursprungsbefolkningen gör man dock inte längre i amerikansk tågresereklam.