Snart är det åter dags att kliva på tåget ut i världen

Tåg till Italien. Någon som längtar? Foto: Getty Images

Optimism när det gäller resandet, som vi är så svältfödda på, känns mycket mycket välkommet denna andra pandemivår.

Hej! Minns du hur vi pratade om hur svårt det var att boka tågbiljetter ut i Europa? Ja, jag vet, det var före pandemin. Nu är väl alla storslagna planer på nya bokningstjänster skrotade, medan alla pigga entreprenörer är ruinerade och sitter och gråter?

Nej, faktiskt inte. I tysthet medan du och jag läste tusen notiser och artiklar om viruset och vaccinationerna har arbetet fortsatt med att skapa bra digitala plattformar för smidiga tågbokningar i Europa.

Railtic heter ett av dessa nya bolag för digitala internationella tågbiljettbokning. De började som en startup. Sedan drygt ett år tillbaka kan man hos dem boka biljetter på nästan alla europeiska tågbolag.

Trots corona har man fortsatt utvecklas med fler funktioner för att spara och dela rutter. De har dessutom fått fram en anslutningsförsäkring för tåg. Före jul fick företaget stöd av statliga Vinnova. Och under våren har nya och befintliga investerare gått in med mer kapital.

Idag fick jag ett pressmeddelande där framstegen sammanfattas och där den nya styrelsen presenteras.

EU har utropat 2021 till European Year of Rail och med vaccinationspassen som ska lanseras 1 juni ser man att fler börjar planera för nästa europeiska tågresa, skriver man i releasen, där Maria Unde Westerberg, ny vd för bolaget, säger:

– Att accelerera det hållbara resandet är en uppgift för politiker och andra, Men den dag vi vill och kan resa igen, då står Railtic redo för alla som vill välja tåg, hela vägen genom Europa.

Företagsskryt? Javisst! Men med en smittande optimism inför en framtid där tågresandet ut i världen kan återupptas. Och optimism när det gäller resandet, som vi är så svältfödda på, känns mycket mycket välkommet denna andra pandemivår.

Här är ett urval av de nya tågbokningstjänsterna för Europaresor som utvecklats senaste året, spana in dem:

Railtic

All aboard

Trainplanet

Jag och Maria i samband inspelningen av avsnittet ”Ta tåget till Rivieran med Maria Unde Westerberg”.

Lyssna på mitt samtal från 2019 med Maria Unde Westerberg i podden Resor med Vagabond! Avsnittet heter ”Ta tåget till Rivieran med Maria Unde Westerberg”. Finns på Spotify och alla andra ställen där poddar finns, bland annat här!

Sugen på att läsa mer om tågsemester. Kolla in min reportagebok ”Ta tåget”. Beställ boken här! Vagabond har dessutom gett ut flera specialtidningar om tågresor i världen, som du kan beställa här!