Visionen är att slippa alla tågexperter när vi ska resa utomlands

Hur svårt ska det va att boka en internationell tågbiljett? Foto: Getty Images

Inte behövs det några flygbokningsexperter. Alla, jag säger alla, vet att man lätt som en plätt bokar en flygbiljett på nätet.

Häromdagen pratade jag med EU-parlamentarikern Jakop Dalunde (MP) i Bryssel. Han vill, precis som jag, de 116 000 medlemmarna i Facebokgruppen Tågsemester och miljoner andra européer, att det ska bli lika enkelt att boka en internationell tågbiljett som det är att boka en flygbiljett.

När de nationella statliga tågbolagen en gång i tiden i princip hade monopol på tågtrafik i sina länder var det hur enkelt som helst. Då klev man in på järnvägsstationen i Krylbo eller Nässjö och sa: ”En enkel till Paris, tack”. Och så fick man det.

Sedan avreglerades tågmarknaden och många länder, inklusive Sverige, fick flera konkurrerande privata eller regionägda tågbolag. Det ledde till billigare tågbiljetter (om man bokade tidigt) och till att pendel- och regiontrafiken fick sig en skjuts. Antalet tågresenärer inom Sverige mer än fördubblades på bara ett par decennier.

Men när det gäller möjligheten att ta tåget mellan Europas länder inträdde ett nytt mörker. För oss svenskar kan det konkret handla om att ta oss till Hamburg för vidare färd ut på den europeiska kontinenten.

Plötsligt blev det som en gång var självklart omöjligt. SJ la ner sin utlandsbokning i augusti 2014 och sedan dess måste man vara ”tågexpert” för att boka utrikesbiljetter.

Helt galet. Samtidigt som behovet ökade av att ställa om semesterresandet så att det ger mindre klimatpåverkan, försvårade Europas länder våra möjligheter att ta tåget över nationsgränserna.

De flesta gav upp och tog flyget, som sedan avregleringen i början av 1990-talet blivit billigare och enklare att boka tack var ett globalt allomfattande bokningssystem. Med några knapptryckningar på datorn kan du ju när som helst kan boka en flygbiljett var som helst i världen minst ett år i förväg.

För en tågresenär låter det som paradiset. Som något omöjligt, utopiskt, verklighetsfrånvänt. Men varför skulle det vara det när det funkar för flyget?

Jakop Dalunde påminde mig hur det kan låta när man möter vänner och bekanta. Såna som han och jag och den populära Facebookgruppens alla tågnördar och många andra som gärna tar tåget har ju lärt oss hur vi fixar och trixar på olika europeiska tågbolagssajter för att tråckla ihop europeiska tågbokningar.

Därför har vi de senaste åren fått en upphöjd position i såna sociala sammanhang.

– Du som kan allt om tågresande, hur bokar man en biljett till Paris. Eller Rom. Eller Prag.

Vet inte hur många gånger jag fått den frågan. Kul på ett sätt. Vi tågnördar har ju fått briljera med vår expertkunskap.

Men ska det behöva vara så? Inte behövs det några flygbokningsexperter. Alla, jag säger alla utan undantag, vet att man lätt som en plätt bokar en flygbiljett på nätet.

– Men att boka en internationell tågbiljett är som att lösa sudoku, sa Jakop Dalunde på telefon från Bryssel. Det är lätt för oss entusiaster. Men när en småbarnsfamilj inser att det är så krångligt att boka tågresan är risken stor att de blir tveksamma och skippar tåget och köper flygbiljetter.

Torsdagen 29 april röstade EU om att det ska bli enklare att boka tågbiljetter som innehåller olika delsträckor med olika tågbolag (läs mer om beslutet här). Men förslaget innebär att länderna har nio år på sig att genomföra beslutet. Och även efter deadline ska man kunna skylla på att det var så ”tekniskt svårt” för att slippa.

Snälla EU, skärp kraven när ni nästa gång röstar om hur det ska bli enklare att resa internationellt med tåg i Europa!

För jag och alla andra tågreseentusiaster vill slippa att agera ”tågexperter” i varenda socialt sammanhang.

Vår upphöjda roll är förvisso bra för våra egon. Men det faktum att vi så ofta får de där frågorna är dåligt för det internationella tågresandet i Europa.

Sugen på att läsa mer om tågsemester. Kolla in min reportagebok ”Ta tåget”. Beställ boken här! Vagabond har dessutom gett ut flera specialtidningar om tågresor i världen, som du kan beställa här!

Min bok ”Ta tåget” med bl a allt du behöver veta om tågresandet innan EU får ändan ur vagnen och förenklar tågresandet. Också inspirerande tågresereportage från Schweiz, Orientexpressen, Indien, Sri Lanka och USA. Finns på bl a Bokus och Adlibris.
Jag och Maria i samband inspelningen av avsnittet ”Ta tåget till Rivieran med Maria Unde Westerberg”.

Lyssna på mitt samtal från 2019 med Maria Unde Westerberg i podden Resor med Vagabond! Avsnittet heter ”Ta tåget till Rivieran med Maria Unde Westerberg”. Finns på Spotify och alla andra ställen där poddar finns, bland annat här!