Nya friska stålar till nattåg – både söderut och norrut

Foto: Getty Images

Verkligen läge för det: såväl nattågsvagnarna som restaurangvagnarna på de nattliga Norrlandstågen är idag slitna, själlösa och ofta dåligt städade.

Efter många år av stiltje när det gäller nya pigga satsningar på järnvägar och fjärrtågen har det äntligen blivit fart på regeringen.

Under de senaste 20 åren har resandet med tåg i princip fördubblats. Allt fler vill ta tåget, mest i vardagen och tyvärr inte lika ofta på semestern. Ökningen av inrikesresande handlar framförallt om att tågresandet med regionaltågen ökat.

Foto: Getty Images

Nu blir det fler tåg genom natten

Men nu föreslår regeringen en satsning på ett nattåg Stockholm–Hamburg som SJ ska börja köra 1 augusti 2022, vilket stod klart redan i förra veckan. Dessutom, vilket offentliggjordes igår, blir det en satsning på nattågstrafiken till och från övre Norrland och Jämtland. Förslaget innebär att anslaget för trafikavtal höjs med 27 miljoner kronor 2024, att ännu mer pengar ska pytsas ut åren därefter så att man ska kunna investera i nya lok och vagnar. Verkligen läge för det: såväl nattågsvagnarna som restaurangvagnarna på de nattliga Norrlandstågen är idag slitna, själlösa och ofta dåligt städade.

Men rälsen är ju ofta trasig?

I budgetpropositionen för 2021 förstärkte man underhållet av järnvägarna med en halv miljard per år de närmaste tre åren. Igår 6 september la man till en miljard i järnvägsanslag för 2022 plus 500 miljoner kronor som ska användas för trimnings- och miljöåtgärder.

Man lovar att stålarna ska räcka till att förbättra standarden och stärka tillgängligheten i hela landet.

− Just nu gör regeringen rekordstora satsningar i infrastruktur för att ställa om transportsektorn. Nu fortsätter vi det arbetet i budgeten för 2022 genom ytterligare satsningar på investeringar i järnvägen, på att stärka sjöfarten och på att flytta mer gods från väg till järnväg och sjöfart. Det här skapar jobb i hela landet och bidrar till att Sverige blir världens första fossilfria välfärdsland, sa infrastrukturminister Tomas Eneroth i gårdagens pressmeddelande från regeringen.

Sugen på att läsa episka reportage om tågresor världen runt, skaffa min reportagebok ”Ta tåget” som också tipsar om hur det är att tågluffa. Beställ boken här! Vagabond har dessutom gett ut flera specialtidningar om tågresor i världen, som du kan beställa här!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Tatågetproträttvv.v-1024x558.jpg
Ta tåget och jag.