Nu kan du boka SJ:s nattåg till Hamburg

1 september börjar SJ köra nattåg till Tyskland för första gången på 28 år. Foto: SJ

Nu har SJ öppnat bokningen för sitt nya nattåg Stockholm–Hamburg. Bokar du höstens resa redan nu kan du komma undan med 475 kronor för en plats i liggvagnskupé.

17.34 den 1 september i år avgår SJ:s första nattåg från Stockholm Central som anländer till Hamburg Altona nästa morgon klockan 6.30. Kliver du på i Malmö är det avresa en halvtimme före midnatt. Givetvis stannar nattåget för att ta upp resenärer också i Norrköping, Linköping, Nässjö, Hässleholm och Lund.

Om du tar ett av Deutsche Bahns ICE-tåg söderut når du Dolomiterna i norra Italien redan samma kväll. Ta S-bahn (pendeltåget, tar 11 min) till Hauptbahnhof, ät frukost på stationen eller något kafé i närheten och hoppa på det tyska snabbtåget två timmar senare, kl 8.34.

Efter byte i München är du då framme i italienska Bolzano klockan 19.27 samma dag. Därifrån tar du linbanan upp på berget eller bussen vidare till bergsbyar med flera rifugios och vandringsleder.

Om du tar nattåget till Hamburg är du framme i italienska Bolzano redan nästa kväll. Foto: Getty Images

Lite mer otålig att få andas frisk bergsluft? Nöjer du dig med närmaste alpsemesterorten, tyska Garmisch Partenkirschen, är du framme vid bergets fot redan vid tretiden samma eftermiddag. Nästa morgon hoppar du på Zugspitzbahn och tar tåget till alptoppen med såväl sommarskidåkning som fina vandringsleder.

SJ öppnade bokningen till Euronight-tåget 27 april. Fortfarande är gott om billiga biljetter. Kan du tänka dig att sitta upp hela natten Stockholm–Hamburg kan du fortfarande få tag på biljetter för 259 kronor. För en liggplats i sexbäddskupé kostar biljetten från 479 kronor och för en plats i en bekvämare tvåbäddskupé kostar biljetten från 847 kronor.

Även Snälltåget kör till Hamburg. Deras Stockholm–Berlin-tåg avgår 16.15 från Stockholm C och 22.10 från Malmö för att anlända till Hamburg redan 5.30 nästa morgon.

Snälltåget körde tidigare sina Berlintåg via färjan mellan Trelleborg och Sassnitz. Men när den lades ner 2020 la om man om rutten så att nattåget tar vägen över Öresundsbrun, Lilla och Stora Bält, Jylland och Hamburg. Sedan ifjol körs de den vägen med Stockholm som nordlig ändhållplats.

Snälltåget har restaurangvagn med bordsservering, medan SJ:s nattåg kommer att sakna en sådan. Däremot kommer man på Euronight kunna köpa enklare maträtter, snacks, godis, dryck och fika som levereras till kupén. I både första och andra klass sovvagn på SJ ingår frukostbox.

SJ la ner sina reguljära nattåg till Tyskland för 28 år sedan, i augusti 1994 närmare bestämt. Lågprisflyget tog över. Att Tysklandståget är tillbaka blir kanske den puff i ryggen svenskarna behöver för att oftare välja tåget före flyget på sina resor ner till den europeiska kontinenten.

Läs mer om tågresor. Beställ boken Ta tåget!

Sugen på att läsa mer om resan med tåg till och i Alperna och fler episka reportage om tågresor världen runt (Europa, USA och Indien), skaffa min reportagebok ”Ta tåget” som också tipsar om hur det är att tågluffa. Beställ boken här!

Läs också mitt reportage om Schweiziska Bernina Express och Guide till tågluff i Alperna.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Tatågetproträttvv.v-1024x558.jpg
Ta tåget och jag.

Bibliotek, kommun, förening, passa på att boka mitt föredrag med bildspel, Fantastiska resor på räls om tågresandet dåtid, nutid och framtid och med utblickar mot tågresor på europeiska kontinenten, i Indien och USA. Kort smakprov (14 min) finns att kolla på Bildningsradions sajt – Bildningskvarten om tåg.

https://urplay.se/program/217989-ur-samtiden-bildningskvarten-bildningskvarten-om-tag