
Sven Hedin, Sten Bergman, Jack Kerouac … Nej, stopp! Nu handlar det om kvinnorna som reste långt, länge, nyfiket, oförväget, äventyrligt och trotsade tidens konventioner.
Jag har porträtterat tio mer eller mindre okända Historiska kvinnliga resenärer som nu finns som tio obereonde ljudböcker som du antingen kan lyssna på hos Storytel, Nextory, Bookbeat m fl strömningstjänster eller köpa styckevis och ladda hem från Adlibris och Bokus.

De mest kända resenärerna och äventyrarna har varit män. En förklaring är förstås att kvinnor historiskt sett har varit mer bundna till hem och barn och därför har haft svårare att ge sig ut på vägarna bara för att stilla sin reslust. En annan förklaring är att de kvinnor som faktiskt rest snabbt har glömts bort, trots att de skildrade sina resor i såväl tidningar som böcker.
De red på hästar, kameler och åsnor över slättlandskap och genom öknar. De vandrade genom djungler. Och de korsade kontinenterna ombord på ångloksdrivna tåg och oceanerna med segel- och ångfartyg. Gemensamt för de kvinnliga världsresenärerna var att de reste med minimal packning, oftast utan ressällskap och ledsagade av sin stora nyfikenhet på världen. Deras upplevelser i främmande kulturer var inte väsensskilda från samtida manliga resenärers, men vad de la märke till och noterade var ofta något helt annat.
Jag reser alltid ensam och jag är aldrig rädd. Har jag en guide går jag själv före honom. För till och med en bandit skulle vid mötet med en europeisk dam utan hatt på huvudet fråga först innan han skjuter.
Världsresenären Freya Stark (1893–1993)

1. Ida Pfeiffer: Världens första budgetresenär
När hon separerat från mannen och barnen vuxit upp tyckte Ida att det var dags att förverkliga sin dröm. Hon gav sig ut på egen hand på en äventyrlig jordenruntresa. Och några år senare ännu en. Låter det som en nutida story? Jo, men nej … för Ida Pfeiffer, som det här handlar om, var född 1797. Kanske kan man kalla henne världens första backpacker. Följ med henne när hon rider, vandrar och seglar mellan kontinenterna, sover i tornrum och djungelgläntor, slåss med rövare med machete – och möter urstarka dalkullor i Stockholm. Lyssna!

2. San Mao: På drift i Sahara
Taiwanesiska San Mao hade ända sedan hon var barn drömt om att resa i öknen. Drygt 20 år gammal gav hon sig iväg för att leva nomadliv i Europa, Sydamerika, USA och – inte minst – i Sahara. Hennes fria kringflackande vagabondliv i början av 1970-talet blev ett föredöme för unga kinesiska flickor som inte kunde resa. Tack vare hennes krönikor och böcker fick de följa med ut i den stora världen och uppleva såväl hennes lyckorus som motgångar. I det här avsnittet hör vi om hennes äventyrliga resor i Västafrika där kvicksand, våldsamma män och risken för uttorkning och solsting hotar existensen. Lyssna!

3. Fredrika Bremer: På egen hand i Amerika
Fredrika Bremer la grunden för den svenska kvinnorörelsen. Men visste ni att hon också var en hängiven resenär. Hon reste långt, länge och på egen hand. Två år i mitten av 1800-talet flackade hon runt i Nordamerika. Därefter blev det fem år på resande fot i Sydeuropa och Mellanöstern. Följ med på den banbrytande USA-resan där hon trängs på New Yorks gator, besöker socialistiska jordbrukskollektiv, åker tåg längs Hudsonfloden och diligenser i vilda västern, besöker slavplantage och blir kallad till personligt möte med självaste presidenten. Lyssna!

4. Nellie Bly: Jorden runt på 72 dagar
Om Phileas Fogg i Jules Vernes populära bok reser jorden runt på 80 dagar ska jag göra det snabbare! Så tänkte den unga amerikanska journalisten Nellie Bly och gav sig av. Resan blev en kamp mot klockan och tidtabellerna. Hela tiden är hon på vippen att missa nästa tåg och nästa ångbåt. De reserapporter hon skickar hem för att publiceras i en New York-tidning får halva USA att hålla andan. Nellie har två knep för att resan ska lyckas: hon tvekar aldrig inför att kasta sig ut i det okända – och trots att hon är ute i nästan tre månader reser hon med enbart ett lätt handbagage. Lyssna!

5. Freya Stark: På kamelrygg österut
I 1920- och 30-talens koloniala tillvaro i Främre Orienten skulle en fin brittisk dam gå på tebjudningar och umgås med andra britter. Freya Stark struntade i det. Hon lärde sig prata de lokala språken, klädde sig i arabiska kläder, hoppade upp på en kamel- eller hästrygg och red iväg på egen hand för att uppleva verkligen och ta reda mer om arabisk, persisk och turkisk kultur. Freya reser så det står härliga till, genom öknar och över bergspass – ända till Afghanistan och Nepal. Och hon slutar inte förrän hon närmar sig sin egen 100-årsdag. Lyssna!

6. Beryl Markham: Västerut i natten
Östra Afrika i mitten av 1930-talet: Beryl Markham får ännu ett nattligt uppdrag. Hon hoppar ner i sittbrunnen och flyger iväg i sitt dubbeldäckade flygplan – ut över savanner och djungler och in i mörkret. Från sitt hem i Nairobi kastar hon sig ständigt ut på nya våghalsiga flygaruppdrag. Länge är hon Östafrikas enda kvinnliga pilot. Dessutom ger hon sig på ett rekordförsök: hon ska bli första människan någonsin som flyger ensam västerut över Atlanten. Bara någon kilometer från den amerikanska kusten får planet soppatorsk, motorn stannar och Beryl får panik … Lyssna!

7. Annie Londonderry: Jorden runt på två hjul
Hade Annie Londonderry levt idag hade hon varit en världskänd influencer på Instagram. Hon visste hur man skapade uppmärksamhet när hon 23 år gammal gav sig av för att vinna ett vad som skulle kunna göra henne 10 000 dollar rikare. För att underlätta trampandet bytte hon ut långklänningen mot knälånga byxor. Chockerande opassande, tyckte många. Annie älskade överdrifter, eftersom de ökade det mediala intresset för hennes jordentruntäventyr. Var det verkligen sant att hon jagade tigrar i Indien och cyklade över fält med döda kroppar vid krigsfronten i Kina? Lyssna!

8. Annmarie Schwarzenbach: Alla vägar är öppna
En härjad ängel. Så beskrev författaren Thomas Mann henne. Hon kom från en burgen schweizisk familj som hyllade Hitler, medan hon själv hade en androgyn stil, var lesbisk och engagerad i den antifascistiska kampen. Hon slets mellan olika lojaliteter och tog till både morfinet och resandet som vägar ut ur sitt själsliga mörker. Hon reste med bil i Mellanöstern ända bort till Indien. Hon flackade runt i Iran. Tog sig till Kongo. Och reste runt och fotograferade på landsbygden i USA. Hon skrev ständigt i sitt anteckningsblock. Och hennes reseskildringar publicerades både i böcker och tidningar. Samtidigt blev hon en slav under morfinet, även om resorna stundtals fick henne att känna sig fri. Frågan var hur detta intensiva reseliv skulle sluta. Lyssna!

9. Tyra Kleen: Född vagabond
Hur var det att tågluffa i Indien 1911? Konstnären Tyra Kleen har svaret. Bombay älskade hon på grund av den etniska mixen. Den heliga staden Benares vid Ganges avgudade hon på grund av färgprakten och livfullheten. Det enda som störde var myggor och europeiska turister. Hon kallade sig vagabond av födsel och ohejdad vana, och reste också till Java och Bali. I många år efter sin död var hennes resor och konstverk bortglömda. Dags att ändra på det. Följ med på resorna hon gjorde österut för mer än 100 år sedan. Lyssna!

10. Isabelle Eberhardt: En värld utan gränser
I slutet av 1800-talet förälskar sig schweiziska Isabelle Eberhardt i det nordafrikanska nomadlivet. För att kunna rida med beduinerna och sitta med dem runt lägereldarna klär hon sig som man. Hela tiden skriver hon om sina upplevelser. Dagboken förvandlas så småningom till en roman och flera noveller. Hon drömmer om en värld fri från såväl gränser och kolonialism som könsstereotypa roller. Hon ser islam som en frihetsideologi och konverterar. Men istället för att leva som religionen lär fortsätter hon att dricka sprit, röka hasch, ha flera olika sexuella relationer och framförallt vandra och rida på egen hand under den skyddande himlen i den storslagna vidsträckta öknen. Lyssna!

Ladda ner ljudböckerna en och en från t ex Bokus eller strömma dem från t ex Storytel!