Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Bakom turisterna finns Rigas skönhet

Av Posted on Inga taggar 0

Första gången jag var i Riga flög jag in från Kazakstan. Jag skulle överraska min familj i Estland, men det var billigast att flyga till Riga – ”bäst att passa på” tänkte jag och köpte biljetten. Och tur var det, för även om det var tätt med turister redan då var det inget i jämförelse med den hjord av turister som hittat hit idag.

Det är inte så mycket en fråga om alltför många turister utan en fråga om bristande logistik då hela turistnäringen trängts in i gamla stan, som förvisso är stor, men kommer svämma över vid nästa turistboom.

Det är inte många fasader i gamla stan som är helt fri för beundran av den omtalade jugendstil som är förknippat med Riga. Överallt är parasoller uppfällda med ölreklam på skärmarna, torgen fyllda med tält och DJ-bås och på vart och vartannat hörn finns en internationell restaurangkedja. I ett försök att hitta lugn får vandra längre bort på helt öde och ibland oupplysta gator eller chansa på en gränd. Visst finns guldklimpar och vattenhål och på de största torgen kan lugnet råda och blicken får löpa längst stadens arkitektoniska finess, men det är tråkigt att turismen fått gå före i kön och blivit ett störande moment.

Men Riga är otroligt vackert, en ren konstnärsdröm, och på våren och hösten ska det vara bättre på turistfronten har jag hört och vänder man blicken bort från gamla stan upptäcker man andra, lika fascinerande delar av staden – den mindre renoverade och turistomhuldande.