Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ett besök i Whiskyland

James Bond, Winston Churchill, drottning Victoria och Margrete Thatcher. Vad de alla har gemensamt är en förkärlek till skotsk whisky. Margrete Thatcher hade en strikt diet där whisky ingick de dagar hon åt kött vilket var tisdagar, onsdagar, lördagar och söndagar. Hennes föregångare Churchill drog sig dock inte för att ta sig en rackare till såväl frukost, lunch och middag. Och James Bond har varit reklampelare för 50 år gammal Macallan whisky.

I slutet av den guidade turen bjöds man på Blair Athols 12 åriga singel malt.

Whisky rör upp många känslor och serveras ofta med en personlig åsikt. Vissa ryser av tanken på att beställa whisky on the rocks och besudla den perfekta smaken med is, medan andra blandar friskt med is, läsk och andra dryckessorter.

– Jag brukar säga till alla att dricka sin whisky som de själv vill. Det är ju de som ska njuta av smaken och ingen annan, säger vår guide på destilleriet Blair Athol i Pitlochry.

Jag nickar men undrar om det verkligen är hennes uppriktiga åsikt eller ett försäljningstrick för att inte förolämpa några eventuella köpare så här vid guidningens slut. Vi står ju i destilleriets butik och förväntas langa in storkovan och köpa litervis som tack för en bra och innehållsrik guidad tur. Utanför känner man lukten av jäsningsprocessen, som kan vara svår att njuta av till en början, och hör porlandet av bäcken som rinner rakt igenom destilleriet ut i floden.

En kort biltur bort ligger ännu ett destilleri, det lilla och pittoreska Edradour (en gång i tiden Skottlands allra minsta). Och i nästa by, Aberfeldy, hittar man ännu ett destilleri med samma namn. Rena rama whiskysafarin för den som är intresserad.

”Den ofrivilliga whiskymodellen” utanför Edradour destilleri.

Det är fascinerande att lära sig om ett land via en dryck. Många har sin favorit och kan berätta om var och hur den produceras. Det är en historielektion från en udda utgångspunkt som berör ämnen om politik, kultur, miljö och natur, för att inte nämna Brexit. Har du aldrig druckit ett glas med två whiskyfantaster, då har du missat något extraordinärt! Det kan låta som poesi i vissa stunder med tal om dimmiga berg och stormpiskade ljungtäckta marker.

Whisky i Skottland

Först av allt: här stavas det whisky, inte whiskey som i Irland.

Skottlands whiskyregioner är indelade i fem: Campbeltown, Highland, Islay, Lowland och Speyside. På ett ungefär kan man även dela upp Skottland i öst och väst med rökig whisky i öst och lenare i väst.

Jag gillar den lena, sherrylagrade whiskyn som är vanlig på Skottlands västkust. Jag har försökt med diverse rökiga och experimentella sorter, men det är helt enkelt inte my glas of whisky – än!

De flesta destillerier erbjuder guidade turer och provningar för en liten peng. Jag säger, go for it! Vi hade tur och fick en privat tur eftersom inga andra hade bokat, en av fördelarna att resa under lågsäsongen. Det var en redig lektion i allt från säd till produktion, smaker och anekdoter. Som den om att alla whiskydestillerier har en låst avdelning, där man bland annat mäter mängden whisky som produceras, och som bara skattemyndighetspersoner har nyckel till. Det skotska guldet är en gyllene inkomstkälla även för staten och inget tillåts försvinna utan att beskattas.