Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Pilgrimsmål: Litauens heliga Korskulle

Norr om staden Šiauliai ligger Litauens heligaste plats – Korskullen. Kullen har haft en spirituell och religiös betydelse för litauer under många år. Man vet inte exakt när de första korsen började resas på platsen, men vad som började som ett par hundra blev under 1900-talet tusentals när Sovjet ockuperade landet och tusentals litauer deporterades till Sibirien – för att aldrig återvända. Kommunistregimen försökte gång på gång stoppa det hela genom att riva korsen och förbjuda folk att sätta upp nya. Det fanns till och med planer att få den närliggande floden att svämma över och dränka kullen. 1993 höll påven Johannes Paulus II en mässa vid kullen och pilgrimer från hela världen reser hit. Man vet inte hur många kors som finns på platsen men det talas om hundratusentals om man räknar med både de stående korsen och alla mindre kors. Vem som helst får resa ett kors, men om det är över tre meter ska man kontakta ”the manager”.

När vi svänger in på den nybyggda parkeringen finns allt på plats för den moderna pilgrimen – betaltoalett, en butik som säljer kors, vykort och idolbilder.

En mässande bibelläsning smyger sig in mellan raderna där jag sitter på huk och ser solen försvinna bakom ett fem meter högt kors. Skuggan lägger sig platt över kullen. Högtalarna är dolda och min blick sveper över högar av träkors när jag plötsligt får syn på en vacker liten ängel mitt i bråtet och det känns nästan lite sorgligt, den ser bortglömd ut. Ingen turist eller pilgrim verkar se den, kameran försöker hinna med att fota allt annat i sin väg och inte förrän den första hänförelsen lägger sig kommer tankarna och känslorna ikapp en. När mässandet upphör en kortare stund hörs bara ett avlägset sorl från lågmälda turister och ljudet av träkors som slår emot varandra i vinden.