Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Med Skottland som kuliss och James Bond i huvudrollen

Av Posted on Inga taggar 2

Det är november, ett par turister sicksackar över huvudgatan och kikar in i skyltfönster och läser pubmenyerna. Inne på The Old Mill serveras lokal lax från floden som rinner några hundra meter nedanför. Till min blygsamma, och många gånger förbjudna glädje, har julpyntet redan dammats av och plastgranen står prydlig i ena hörnet. Det saknas bara snö för att Skottland ska vara ett winter wonderland – men nu är det ”bara” ett wonderland och det är rätt okey ändå.

Första dagen i Pitlochry nockas jag av lukten av whiskyns jäsningsprocess, men efter ett par dagar känns doften mer bekant – snart blir den kanske till och med behaglig, särskilt när den övergår i den distinkta lukten av ved som eldas.

Vi packar bilen för dagens utflykt, en rundresa till Glencoe på västkusten via nationalparkeren Loch Lomond och så tillbaka via Cairngorms National Park.

Vackra vägar upp mot bergen, men först ska en passera alla vackra lövskogar som skiftar i färgskala.

 

Glencoe – Welcome home 007

På vägarna är det relativt tomt – det är i och för sig Skottlands vidder vi talar om, men under alla mil genom dalar och över berg har ynka två husbilar och en guidad buss siktats. Det lönar sig, både ekonomiskt, kulturellt* och i mån av plats, att resa under lågsäsongerna.

* När det finns mindre turister i ett område ser och hör man mer från lokalbefolkningen och det blir enklare att uppleva det som är genuint.

Vår automatväxlade Hyundai kämpar sig uppför bergen mot Glencoe och vid varje möte med bilar och en och annan lastbil isar det sig i magen och hjärtat dundrar, men så sveper hyrbilen ännu en gång förbi utan repor. Phu! Bakom en krök tornar de mäktiga bergen upp sig och bergsmassivet Bidean nam Bian är insvept i lågt hängande regnmoln. Plötsligt piskas framrutan av ösregnet. Vindrutetorkarna ilar fram och tillbaka. När vi svänger in på den smala vägen som följer River Etive, skiner solen. Längst bergssidorna rinner vattnet ner från topparna och in i den brusande floden, ovädret blev kvar på andra sidan berget.

My name is Bond, James Bond

Små sidopassager tillåter mötande trafik att köra förbi varandra. De flesta som kör här har ett och samma mål i sikte och till slut når vi slutdestinationen. Platsen där James Bond (Daniel Craig) och M (Judi Dench) blickar ut över landskapet i filmen Skyfall när han återvänder till sitt hem i Skottland.

En kal fläck på marken utan varken mossa eller gräs med en liten sten som referenspunkt avslöjar den exakta platsen där skådespelarna stod – och efter dem alla vi som såg filmen och tänkte – wow, dit vill jag åka! Stunden är fulländat och även om man är lite starstruck är naturen den verkliga stjärnan.

Glen Etive är den perfekta fonden för såväl bilder som filmer som Skyfall.

My name is Bond, James Bond!