Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Rofyllda dagar i vackra kuststaden Haapsalu

Av Posted on Inga taggar 1

Ilon Wikland har illustrerat många av Astrid Lindgrens oförglömliga världar; de snirklande gatorna och trähusen i böckerna om Madicken och gårdarna i Barnen i Bullerbyn. Kuststaden Haapsalu i Estland har stått modell för många av Ilons illustrationer och sedan 1999 har jag, nästan varje år, kommit hit för att ladda batterierna och reflektera över tillvaron – en till synes enkel angelägenhet, men som med teknikens framgångar, det vill säga ett uppkopplat och snabbare samhällstempo, fått mig att gå i baklås ibland. I Haapsalu kan tanken sträcka på vingarna.

Året var 1944 och Ilon var 14 år när hon tvingades fly till Sverige – ensam! I hennes bok ”Den långa, långa resan” skildrar hon hur ryska pansarvagnarna rullar in i Haapsalu och flygplanen bombar den lilla semesterorten. Ilon och hennes farmor och farfar gömmer sig i gårdens lilla skyddsgrop och när hennes bästa vän, hunden Tito, skjuts ihjäl av ryska soldater är inte ett öga torrt. Ilon återser aldrig sin farmor eller farfar igen efter att ha flytt landet, men Haapsalus trähus, slottsmuren och den vackra tågstationen kan hittas överallt i hennes verk.  Idag har hon återfått sitt barndomshem i Haapsalu och har donerat över 800 originalteckningar till stadens museum Iloni Imedemaa – Ilons fantasivärld.

Några dagar här gör gott för själen och hälsan då staden återigen blivit en populär semesterort med lerbad, massage och till och med en yogafestival.

Huvudgatan i Haapsalu är inte alltför stor men får plats med flera bra restauranger, en ölbutik med mikrobryggerier, hantverksbutiker och lite annat smått och gått.

Kuursaal – ett glas estnisk likör på kvällen gör susen. Speciellt när man har en vacker utsikt över vattnet.

Biskopsborgen från 1200-talet. På kvällen flyger stadens svalor kring tornet och i fönstret mot slottskyrkan sägs det att den vita damen kan ses… just sayin´.

Estnisk vitlöksbröd och lokal Hapsal Lager på Hermans.