Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Tallinns hippa kvarter och kålpiroger

Av Posted on Inga taggar 0

Sommarens roadtrip går genom Östeuropa och börjar med färjan till Tallinn. Vi rullar fram genom ett nyrenoverat Värtahamnen till färjan Viktoria. Ressällskapet består av mig, en sambo, en syster och hennes lilla knott. Morgonen efter kör vi ut på gatorna i Tallinn och hungriga som vargar styr vi direkt till shoppingcentrumet Solaris. Matbutiken på bottenvåningen är en guldgruva för den som är på jakt efter rökt ost, inlagd gurka och mörkt bröd, det vill säga allt som gör Estland och Östeuropa till en mathimmel.

Laddade med mat och blöjor till gängets minsta medresenär åker vi sen till airbnb-lägenheten i Kalamaja, ett av Tallinns hetaste områden för boende och kreativa själar. Det är här man undviker de nötta turiststråken och klichéartade medeltidsrestaurangerna i gamla stan. Färgglada trähus blandas med gråa betongblock och värmen får gatorna att lukta träolja som cirkulerat i en cementblandare.

 

Tallinns ”hipsterville”

Långt innan världens hipstercommunity fick genomslag fanns surkål, inlagda grönsaker och piroger redan på menyn i Östeuropa. Idag är dessa länders secondhandbutiker och inredning rena rama kapet för en svensk standard-hipster som vill åt dem där nostalgiska färgglada lampskärmarna och mönstrade skjortorna.

Bakom det nya inomhustorget vid Balti Jaam ligger Telliskivi, även kallat hipsterville i folkmun. Här säljer Muhu sitt eftertraktade bröd och designbutikerna radar upp sig med bebiskläder, inredning och ekotvålar. Barerna F-hone, Peatus och Pudel ligger en flygande champagnekork ifrån varandra och det finns allt från cykelaffärer till loppisar på helgen att se fram emot. Några av stadens antikvariat finns ännu kvar och säljer Sovjetiska propagandaaffischer, krigsmedaljer och nyproducerade fejkprylar från Estlands tid som svenskt, tyskt, ryskt, danskt, fritt, krigshärjat, fritt, ockuperat och återigen fritt… med överseende för ordningen av ovanstående tidslinje.

Tallinn är absolut inte den vackraste av de Baltiska städerna, men det är blandningen av gammalt och nytt, det otroligt fula och väldigt vackra, kålpiroger och vegetariska ekorestauranger med ryska blinier som överraskar och underhåller.

Även om det kan vara lockande att köpa vissa saker så kanske just krigssouvenirer ska undvikas – för att visa respekt liksom! Speciellt syftar jag här på nazistsymboler och liknande hemskt.

Några tips:

Mat och dryck

Restoran Moon – Konceptet är lika bra som det låter. Återgå till rötterna, laga maten med passion och kärlek, servera maten till god dryck och allt kommer falla på plats. Rysk-estnisk meny med smarriga rätter som inlagd och honungsmarinerad gurka, svamp, blinier, rödbetssoppa och pavlova. Ett av Kalamajas bästa restauranger och över gatan ligger hamnen, barer och estniska designaffären Eesti Disaini Maja.

Leib – Inkilad längst den gamla stadsmuren, med en fantastisk trädgård, ligger denna undangömda restaurang. Här serveras estniska råvaror i gamla och nya variationer till den som vill lyxa till det en aning.

Vegan Rastoran V – Mitt i gamla stan, men på en lugn gata utanför det största turiststråken. Kittlande gott, vackert upplagt, hållbart och gemytligt.

Must Puudel – Starta dagen här med frukost och avsluta med en drink eller två senare på dagen. Trots den härliga 70-tals inredningen får du inte missa den fina uteserveringen på baksidan.

Uba ja Humal – Bredvid Restoran Moon ligger denna lilla, men välsorterade, öl- och kaffebutik som fyllt hyllorna med lokala och internationella mikrobryggerier och en del kaffe.

Solaris takbar – Högst upp i shoppingcentret Solaris ligger takbaren vars utsikt sträcker sig över kyrktorn, gamla stans hustag och bort till Hotellet Viru. Bara att luta sig tillbaka och hoppas på sol.

Depeche mode bar – År in och år ut spelas här.. just precis – Depeche Mode. För mig som kommer en gång vartannat år är konceptet rätt roligt och jag höjer mitt glas för entusiastiska fans som spelar bandets musik på evig repeat.

F-hoone – Telliskivis dragplåste! Här är maten god, drinkarna gör susen och stämningen är ren och skär hipstermys. Jag älskar när gamla övergivna lager och fabriker får nytt liv med nya generationer som ser nya möjligheter.

Restoran Moon

Uba ja Humal

Att göra:

Ockupations museet – Museet är inte särskilt stort och ligger 5 minuters promenad utanför gamla stan. Upplev ockupationen på nära håll och det formade landet och människorna.

Estlands sjöfartsmuseum (Lennusadam) –  Ett museum som passar både vuxna och barn och där hela byggnaden, konstruktionen och interiören är lika, om inte mer intressant, som själva museiföremålen; som ubåten Lembit.

Kadriorg – En bit utanför stadskärnan ligger presidentpalatset och omgivande parker och trägårdar. Missa inte konstmuseet KUMU.

Tallinn City Hall – Det dräller av öde och nedgångna byggnader i Estland, men inte många i huvudstadens centrala delar. Passa på att promenera här medan det är kvar – det finns nämligen planer att renovera byggnaden som byggdes till sommar OS 1980.

Vana Tallinn – Gamla Stan är fortfarande otroligt vackert och värt att upptäcka. Till skillnad från de andra Baltiska huvudstäderna och många andra städer för den delen, har inte varenda kvadratmeter utnyttjats för turismen och går man lite avsides från de större gatorna finns många härliga butiker, caféer, utsiktsplatser och gömmor.

Pada – Padas utomhusfester nere vid hamnen är helt i min smak – och jag gillar när klubbar är kreativa, schyssta och spelar bra musik. Kolla in deras Facebook sida för evenemang mm.

Kadriorgs slott